item1a
facebook
kbsajtmeathacker

Räcker till ett julbord för 10-15 personer.

Recept:
Blandfärs, 1 kg.
Rivet vitt bröd, 2,5 dl.
Mjölk, 4 dl.
Gul lök,  2 + 0,5 st.
Ägg, 2 st.
Salt, 2,5 tsk.
Vitpeppar, 1 tsk.
Ansjovisspad, 4 msk.
Senap, 2 msk.

Metod: Finhacka 2 av lökarna och stek dem gyllenbruna i smör, låt svalna. Riv den halva löken. (Kan bytas ut mot 1 msk lökpulver.) Blötlägg brödet i mjölken ca 15 min. Blanda färs, brödblandningen, ägg, lök, senap, ansjovisspad och kryddor väl och provstek färsen. Justera konsistens och smak om det behövs.

Tillsätt mer vätska om köttbullarna känns för hårda, och mer rivet bröd om de känns för lösa. Pröva med en lösare smet än du normalt brukar göra. Köttbullarna blir saftigare. Har du gott om tid så låt gärna smeten vila några timmar i kylen. Det gör den lättare att forma. Smörj händerna med lite matolja eller kallvatten, rulla köttbullarna (ca 15-20 gram per styck till julbord) och stek i smör och olja.

Vill du göra en lyxigare variant så byter du ut mjölken mot två dl vispgrädde och två dl ”dopp i grytan- spad”. Se upp för sältan här eftersom spadet brukar vara ganska salt.

Att tänka på: Mången god köttbulle har förstörts genom att värmas upp för många gånger eller för länge. Om du har allting annat klart så stek gärna köttbullarna i anslutning till servering. Doften av nystekta köttbullar förgyller vilken högtid som helst. Om du ändå vill göra dem i förväg så värm dem försiktigt i en stekpanna med en klick smör.

God jul önskar Köttboden i Tyresö!

Julköttbullar på Köttbodens vis

Adress Vendelsövägen 19, 135 51 Tyresö, Telefon 08-500 490 77

RECEPT

openinghours1