item1a
facebook
kbsajtmeathacker
item3

Getostcrème med rostad paprika. 4 p.
Sätt ugnen på grill. Dela två paprikor på mitten genom stjälken och rensa från kärnor och mellanväggar. Smörj skalet med olja och lägg de på en plåt med skalet uppåt. Rosta tills skalet är bubbligt och delvis svart. Lägg de i en bunke med plast över att svalna.

Mixa 200 gram skalad getost med 0,5 dl. röd mjölk slätt. Salta och peppra. Skala och hacka paprikan och tillsätt den.

Ansjovis- och Västerbottenröra. 4 p.
Vispa 3 dl. crème-frâiche hårt tills den har tjocknat ordentligt. Vänd ner 60 gram finhackad ansjovis och 200 gram riven Västerbottenost. Smaksätt med ca 1 krm. mald kummin och peppar.

Fikonchutney ca 5 dl.
Skär 250 gram torkade fikon i mindre bitar och fräs de med en halv, tunt klyftad lök i lite smör. Tillsätt 1 dl råsocker, en nypa torkad chili och tre krossade lagerblad och fräs ytterligare någon minut tills sockret smält. Tillsätt 2,5 dl. balsamvinäger och 0,5 l kalvfond och koka ihop ca 30-40 minuter tills det har tjocknat och fått en chutney-liknande konsistens. Smaka av med salt och peppar. Chutneyn håller ett par veckor i tättslutande glasburk.

Tips: Uteslut kalvfonden, minska mängden vinäger till hälften och dubbla sockermängden så blir det en utmärkt marmelad till ostbrickan.

Rödvinsglaze 2-3 dl.
Fräs ett paket bacon och en halv finhackad lök i en kastrull. Tillsätt en hel flaska rödvin,

1 msk. senapspulver, en halv vitlök, 2 msk. tomatpuré, 4 st. nejlikor, 4 st. kryddpepparkorn,

2 rosmarinkvistar, 4 st. lagerblad, 50 gram hackad ingefära, en nypa torkad chili, 150 gram honung och 0,5 l kalvfond. Koka ihop tills 2-3 dl. återstår. Glazen kan penslas på alla typer av köttbitar eller fasta fisksorter som steks eller grillas. T.ex. lax, tonfisk, torsk, hälleflundra etc. Pensla mot slutet eller efter tillagningen. Glazen kan också värmas och användas som sås eller dressing. Man behöver bara lite grann eftersom den är kraftig och stark.

Tillbehörsförslag för kötträtter

Adress Vendelsövägen 19, 135 51 Tyresö, Telefon 08-500 490 77

RECEPT

openinghours1